Appelbes, aron


Aronia melanocarpa

Informatie

Plant familie
Rosaceae (Rozenfamilie)
Plantenlaag
Struiken
Plantenfuncties
verwerkt eetbaar, inheems, fruit, omheining, meerjarig
Bloeitijd
juli - augustus
Oogsttijd
oktober - december

De appelbes, 


De eerste bloesem komt in mei en bied huis aan bijen en vlinders. De struik staat het liefst in de zon of halfschaduw. Hoe zonniger de plek hoe zoeter de bes. Over de zomer beginnen de bessen te groeien en kleurt het blad steeds roder, wat lijdt tot een mooi palet van herfstkleuren in de herfst. 

De bes komt oorsronkelijk uit het Oosten van de VS, en verliest zijn blad over de winter. De struik blijft vaak relatief klein, 1 meter hoog, maar kan uit groeien tot hoogtes van 3 meter. De struik kan zichzelf verspreiden over het land door middel van uitlopers onder de grond. Hij houd van natte gebieden, maar kan ook aarden op droge grond. 
In een aantal  natte natuurgebieden in het Nederlandse land, is deze struik helaas een invensieve exoot, waar het door zaadverspreiding door vogels en de eigengevormde uitlopers andere flora verdringt.

De bes smaakt braamachtig met een vleugje appel en is het lekkerst als hij verwerkt is. Onverwerkt is de smaak wrang. De bes kan verwerkt worden tot jam, likeur, wijn, gedroogd worden en vind ook een goede plek in een wildstoof.