Een voedselbos met een werelds karakter

Een voedselbos met een werelds karakter. Een circulair voedselsysteem én ontmoetingsplek voor groot en klein, dorps en werelds. Waar elke plant eetbaar is, nieuwe talen ontdekt kunnen worden en je even stilstaat bij ‘ de onbekende vluchteling’. Gewoon even langsfietsen, een praatje maken en zelf voedsel verzamelen voor eigen gebruik. Met deze visie is ondernemer Paul Dirven, onder begeleiding van de Wageningse Malika Cieremans en in samenspraak met dichter Qader Shafiq van bureau Wijland, van start gegaan. Het ontwerp is gemaakt en de eerste planten staan in de grond. Met liefde, hard werk en veel geduld zal het voedselbos zich de komende jaren gaan vormen. Hier volg je de voortgang van het aanplanten en wie weet kun je meegenieten van de eerste oogst... 

 

Plattegrond 2.0-- Voedselbossen Wereld

Visie

Verbinden, samen, proberen en resultaat bereiken. Fail fast en snel weer oprichten en verder gaan. Dit alles kan heel goed samengaan. Het begint met het betreden van de eerste trede. Liefst zonder de hele trap te overzien: je zou er maar mismoedig van kunnen worden. Wij gaan het experiment aan om dicht bij huis voedsel te verbouwen in een arbeidsluwe opzet. Vriendelijk voor de mens en milieu. Met Homo sapiens als gasten, maar ook de haas, de das, de torenvalk (en hopelijk niet al te veel muizen..). De das en de haas huizen er al, nu nog werken aan de rest.

 

 

Meer over voedselbossen

Voedselbossen is een begrip dat ruim gehanteerd wordt in de wereld. Ja, zelfs de overheid heeft er nu een code voor. De grondslagen van het Food Forest liggen over de grens. Enkele inspirende personen van over de grens:

 

 

En natuurlijk van ongeveer om de hoek: Wouter van Eck met Ketelbroek (Groesbeek, de Horst) en de tovenaars van de Nieuwe Winkel (Nijmegen).

 

 

Wil je echt iets meer leren over Voedselbossen, permacultuur etc, neem dan eens een kijkje bij de Malika Cieremans: Circle Ecology, Malika Cieremans, Wageningen of check dit Klokhuisfilmpje over voedselbossen.