Bergthee


Gaultheria shallon

Informatie

Plant familie
Ericaceae (Heifamilie)
Plantenlaag
Struiken
Plantenfuncties
vers eetbaar, verwerkt eetbaar, fruit, kruiden, wintergroen, bijenplant, geneeskrachtig, meerjarig
Bloeitijd
juni - juli
Oogsttijd
augustus - maart

De Bergthee is een kleine wintergroene struik, die zo'n 20 cm hoog kan woorden. Al kruipend over de grond is het een goede bodembedekker. Deze plant zal er dan op den duur voor zorgen dat ander "on"kruid  geen plek heeft om te groeien. 

De naam "on" kruid is eigenlijk een gekke benaming voor een kruid dat ergens uit zichzelf begint te groeien. Het referereerd naar dat het een ongewenst kruid is vanuit de ogen van de mens. Omdat het ruimte of nutrienten van planten in neemt die wij ergens graag zouden willen zien groeien. Maar de kruiden zijn vaak voor de waarde van het ecologische systeem niet ongewenst en zijn de meest passende planten voor de omstandigheden van het stuk grond en omgeving. Het zijn vaak de planten die het begin zijn van natuurlijke successie, de ontwikkeling van een gebied door de tijd heen. 

De bergthee is een hermafrodiet en heeft dus zowel mannelijke en vrouwlijke delen en is daarmee zelf bestuivend. De plant geeft witte klokvormige bloemen en in de winter knalrode bessen, deze bessen zijn eetbaar en geliefd bij vogels. Daarnaast kan het jonge groene blad of het rode blad (gefermenteerd) gebruikt worden voor thee. Zowel de thee als essentiele olien die gewonnen kan worden uit het blad ( voor uitwendig gebruik) hebben medicinale werkingen, waaronder ontstekingremmend.