Duindoorn, orange energy


Hippophae rhamnoides

Informatie

Plant familie
Elaeagnaceae (Duindoornfamilie)
Plantenlaag
Struiken
Plantenfuncties
verwerkt eetbaar, inheems, fruit, groenbemester, omheining, vlinderplant, bijenplant, meerjarig
Bloeitijd
april - mei
Oogsttijd
september - februari

De Duindoorn is een bessendragende plant die voornamelijk te vinden is op zandgrong. In het voedselbos zal je hem terug kunnen vinden in een van de vele heggen. 
Heggen die nu al aangeplant zijn om windbeschutting te leveren voor opvolgende planten en die kleine microclimaten creert. De duindoorn in het buizonder speelt een rol in de voortplanting en het voortleven van verschillende soorten nachtvlinders. Een andere symbiose van de duindoorn is met de bacteriën die tot de Frankia familie behoren. Dit zijn bacteriën die knolletjes vormen aan de wortels van de duindoorn en in die knolletjes stikstof vastleggen uit de lucht. Ze zetten dus N2 om in een gebonden vorm van stikstof. Deze stikstof gebruikt de duindoorn om te groeien en geeft de bacteriën in ruil daarvoor suikers terug die de wortels van de plant uitschijden. Deze suikers, zijn de suikers die de duindoorn gevormd heeft uit CO2, H20 en zonlicht, een proces dat fotosynthese wordt genoemd. 

Naast deze ecologische rol die de duindoorn vervult bevatten de bessen en de zaden ( in de bessen) voor mensen "nuttige" stoffen zoals vitamine E & C, B12 en olien. Om er voor te zorgen dat de plant bessen gaat dragen is zowel een mannelijke en vrouwlijke duindoorn nodig.