Vlier, black beauty


Sambucus nigra

Informatie

Plant familie
Adoxaceae (Muskuskruidfamilie)
Plantenlaag
Lage bomen
Plantenfuncties
vers eetbaar, verwerkt eetbaar, inheems, fruit, kruiden, bloemen, windkering, omheining, bijenplant, geneeskrachtig, meerjarig, overig
Bloeitijd
mei - juni
Oogsttijd
september - oktober

De vlier, een grote struik of kleine boom. Een plant met donkere ingesneden bladeren, bloesem dragend en met zwarte bessen. Een bloesem die vele misschien kennen verwerkt tot siroop, vlierboesemsiroop, maar dit is niet het enige eetbare aan deze plant. 
De zwarte bessen kunnen gebruikt worden om sap, jam of wijn te maken. Deze moeten wel gekookt worden, ongekookt bevatten ze namelijk de giftige stof sambunigrine. De bladeren kunnen gebruikt worden om thee uit te trekken voor verschillende medicinalen werkingen. 

De Vlier  groeit het beste in de (half)zon en heeft voor de zelbestuiving van zijn bloesem (zweef)vliegen nodig. De bloemen bevatten mannelijke en vrouwlijke delen, dus er zijn geen verschillende geslachten te vinden tussen de planten. De zweefvliegen leggen eitjes op de vlier en de larven eten graag bladluizen. Deze larven kunnen dus helpen om de aanwezigheid van bladluis op de vlier en in de buurt van de vlier te verminderen.