05-10-2021 | Nieuws

Open oktober dag

Herfstige nattigheid hield een aantal enthousiastelingen niet tegen om hun wandelschoenen aan te trekken of op de fiets te stappen om kennis te maken de stadslandbouw in de Kop van Malden. Via een route van 6 kilometer werden wandelaars en fietsers geleid langs voedselbossen, zelfoogsttuinen, boomgaarden, een streekwinkel en duurzame horeca en mooie vergaderplekken.

 

Het Wijbos, het onderdeel van ons voedselbos waar mensen uit alle windstreken van de wereld welkom zijn en bijeen komen om elkaar te ontmoeten en te verrijken, werden vier bomen geplant.
Prisca uit Congo plantte een Parrotica Persia. Perzisch IJzerhout in het Nederlands.

Prisca is gast van Shelter City Nijmegen. Een organisatie die internationale mensenrechtenverdedigers tijdelijke opvang, training en veiligheid biedt.

Nog wennend aan het Hollandse weer vertelde ze verrast te zijn over initiatieven om bomen te planten: in Congo is bos gewoon bos dat geen bijzondere aandacht krijgt.

Ryan Harnandan plantte de ginkgo biloba die hij van zijn werkgever ontving.
Bij gebrek aan een eigen tuin en omdat zijn werkgever Wittenveen + Bos en het Wijbos voor dezelfde waarden staan, mag de gingko biloba bij ons verder groeien.

In Nederland wordt de Gingko Biloba een Japanse notenboom genoemd terwijl er geen noten aan komen en deze oerboom oorspronkelijk uit China kwam!
De boom staat symbool voor onveranderlijkheid, hoop, liefde, toverkracht, tijdloosheid en een lang leven én er worden geneeskundige krachten aan toegeschreven.

Een Albizia julibrissin 'Ombrella’ werd door Mohadin Molly en Shadi Masri geplant.  
Mohadin vernoemde dit sierlijke Perzische slaapboompje dat ’s avonds zijn blaadjes dichtvouwt, naar Toos. Toos is belangrijk voor hem sinds hij ruim 20 jaar geleden uit het Midden-Oosten naar Nederland kwam.


De inheemse hazelnoot werd geplant door Jan Ruyssenaars, vrijwilliger bij Shelter City.

 

Op het voedselbos werd de open dag afgesloten met muziek. Mohadin op ba─člama (saz) en Shadi (slagwerk) trakteerden op afwisselend vrolijke en meer stemmige klanken. Van onder paraplu-en werd voorzichtig meebewogen op de klanken en ondanks dat de teksten niet voor iedereen te verstaan waren, was het een mooi slot van een regenachtige dag.